Siirry sisältöön

Vastaantulon kevääseen mahtuu matikkaa, materiaaleja ja matkoja

Vastaantulon linssi zoomaa hankkeen viimeisenä keväänä matematiikan kielen oppimiseen paitsi peruskouluun valmistavassa, myös lukioon valmistavassa opetuksessa. Alkuvuodesta käymme läpi syksyllä yläasteen valmistavassa ryhmässä kerättyä tutkimusaineistoa ja raportoimme löydöksistämme niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin konferensseissa.

Hankkeen kuukausittaiset lukupiirit jatkavat tuttuun tapaan joka kuun viimeinen tiistai, tosin huhtikuussa tapaamme vapun takia jo kuun toiseksi viimeisellä viikolla, tiistaina 23.4. Lukupiireihin ovat tervetulleita sekä opettajat, tutkijat kuin opiskelijatkin. Luettavista artikkeleista saadaan eniten irti silloin, kun paikalla on mahdollisimman kirjava joukko katselemassa tekstiä eri näkökulmista, joten toivotamme kaikki tutkimuskirjallisuudesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi mukaan.

Datasessioissa kokoonnumme joka kuun toinen maanantai analysoimaan Vastaantulon tutkimusaineistoa. Myös datasessioihin ovat tervetulleita kaikki, joita kiinnostaa nähdä, mitä valmistavan opetuksen oppitunneilla tapahtuu. Datasessioihin osallistuneet opettajat ovat kiitelleet mahdollisuutta seurata toisen opettajan työtä ikään kuin kärpäsenä katossa, ajatella asioita hiukan uudesta kulmasta, ja nähdä, miten itselle vieraat valmistavan oppilaat työskentelevät.

Hankkeen neljäs ja viimeinen työpaja pidetään ystävänpäivänä, torstaina 14.2. Työpaja on suunnattu lukioon valmistavan opetuksen parissa työskenteleville, mutta myös peruskoulun vanhimpien oppilaiden opettajat hyötyvät päivästä. Työpajassa keskitytään matematiikan kielen oppimiseen monikielisissä luokissa. Ilmaiseen työpajaan voi ilmoittautua 6.2. mennessä osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/94981/lomake.html

Maaliskuussa kokoonnumme taas pyöreän pöydän palaveriin pohtimaan suullista tiedonhankintaa ja muitakin heikkoja kirjallisia taitoja kompensoivia menetelmiä isommilla oppilailla.

Vastaantulon materiaalipankki on nyt viimeinkin graafikon käsittelyssä ja valmista pitäisi tulla kevään aikana. Luvassa on ainakin opetuslauluja suomen kielen oppimisen alkuvaiheeseen sekä monikielinen tehtäväpaketti erilaisten valmistavan opetuksen teemojen ympärille.

Vastaantulon väki esittelee hankkeen tuloksia tulevan vuoden aikana ainakin Dortmundissa, Kööpenhaminassa, Helsingissä, Hong Kongissa ja Växjössä.

Jos valmistavan opetuksen tutkimus ja kehittäminen kiinnostavat, nyt ehtii vielä hypätä Vastaantulon kelkkaan ja tulla mukaan tilaisuuksiimme! Hanke päättyy syyskuussa 2019, ja syksyllä järjestämme vielä opettajia, tutkijoita ja muita alan toimijoita yhteen kokoavan seminaarin aiheesta.

Kaikista hankkeen tapahtumista tiedotetaan Tapahtumat-sivulla sekä hankkeen Facebook-ryhmässä Vastaantulo.